Liberale Kaja Kallas krijgt opdracht om nieuwe Estse regering te vormen

Liberale Kaja Kallas krijgt opdracht om nieuwe Estse regering te vormen
Liberale Kaja Kallas krijgt opdracht om nieuwe Estse regering te vormen

De Estse president Kersti Kaljulaid heeft de leidster van de Hervormingspartij, Kaja Kallas, vrijdag de opdracht gegeven om een nieuwe regering te vormen. De liberale oppositiepartij won de parlementsverkiezingen in maart met een score van 34 van de 101 zetels. Donderdag bood uittredend premier Juri Ratas het ontslag van zijn centrumlinkse regering aan. Om aan de macht te blijven, vormde hij een controversiële coalitie met de extreemrechtse Conservatieve Volkspartij van Estland (EKRE) en de conservatieve partij Isaama. Maar president Kaljulaid, die bedenkingen had geuit over de toetreding van extreemrechts tot de regering, wilde de Hervormingspartij een kans geven.

De 41-jarige Kallas is een juriste en voormalig lid van het Europees Parlement, en zou het eerste vrouwelijke regeringshoofd van Estland kunnen worden. Ze aanvaardde de opdracht, om “een boodschap naar de samenleving te sturen dat op een positieve manier aan politiek kan worden gedaan, waardig en open, zonder iemand te vernederen of te bedreigen”.

Na de verkiezingen van 3 maart veroverden vijf partijen zetels in het parlement, wat het moeilijk maakt om een stabiele coalitie te vormen. Kallas heeft nu 15 dagen de tijd om haar regeringsploeg voor te stellen aan het parlement.

bron: Belga