"Mensen verzetten bergen" bedankt Vlaanderen voor 30 jaar steun aan Kom op Tegen Kanker

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eén en Kom op tegen Kanker (KOTK) lanceren midden april de campagne "30 jaar Kom op tegen Kanker - Mensen verzetten bergen", om Vlaanderen te bedanken voor de jarenlange steun. Radiopresentatrice Kathy Lindekens, die in 1987 haar beide ouders aan kanker verloor, gaf het startschot van de vzw. Zij vertelde haar collega Ro Burms op de radio dat haar hartenwens een grote benefietactie was voor de strijd tegen kanker. Die kwam er in mei 1989 en bracht 100 miljoen frank op: Kom op tegen Kanker was geboren.

In de beginjaren lag de focus vooral op kindersterfte. Dankzij de jaarlijkse structurele steun aan kinderoncologie stegen de overlevingskansen van kinderen met kanker. De vijfjaarsoverleving van kinderen met acute lymfatische leukemie bijvoorbeeld steeg van ongeveer 10 procent in 1960 naar 93,2 procent in 2011-2015.

"Een grote dankjewel aan iedereen die ons de voorbije 30 jaar heeft gesteund. Samen maakten we reuzensprongen in de strijd voor meer overlevingskansen en een betere levenskwaliteit", zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. Tegelijk vraagt hij om de strijd verder te zetten. "Nog steeds een op de drie Vlamingen sterft aan kanker. Dat is onaanvaardbaar."

De komende jaren wil KOTK de aandacht leggen op de strijd tegen tabak, op investeringen in biomedisch onderzoek, de re-integratie van kankerpatiënten en het centraal zetten van patiënten in bestuursorganen en in beslissingen rond investeringen in onderzoek. Daarnaast worden de vrijwilligers van de voorbije 30 jaar dit jaar extra in de bloemetjes gezet.

Eén wijdt in de week van 22 april vier speciale programma's aan de ziekte: een special van "De klas" met Thomas Vanderveken, een bijzondere aflevering van "Zelfde deur, 20 jaar later" met Martin Heylen, het mooie "A day to remember" met Lieve Blancquaert, en een nieuwe aflevering van "Buurman, wat doet u nu? " waarin Cath Luyten Thuis-actrice Lut Hannes volgt.

bron: Belga