"Gevangenisstraffen voor kortveroordeelden nu ook effectief uitgevoerd"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Kamercommissie Justitie heeft vandaag een wetsvoorstel goedgekeurd dat ervoor moet zorgen dat kortveroordeelden effectief gestraft worden. "De strafuitvoeringsrechter zal nu bevoegd zijn en niet meer de minister. Deze kortveroordeelden zullen nu ook effectief een gevangenisstraf moeten ondergaan, tenzij de strafuitvoeringsrechter onder bepaalde tijdsvoorwaarden modaliteiten toekent", zegt Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter. Tot op heden wordt de uitvoering van gevangenisstraffen die korter zijn dan drie jaar geregeld door een omzendbrief van de minister van Justitie. In de praktijk komt dit erop neer dat die veroordeelden met straffen tot drie jaar onmiddellijk een enkelband krijgen.

Door deze wijziging kan elke veroordeelde met een gevangenisstraf tot en met drie jaar maar na één derde in aanmerking komen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling. Dat is vandaag absoluut niet altijd het geval. Daarnaast worden de tijdsvoorwaarden voor beperkte detentie en elektronisch toezicht dezelfde als voor straffen boven de drie jaar. "Door de procedure te vereenvoudigen kan dit stuk van de wet externe rechtspositie eindelijk in uitvoer komen, en zal het vanaf dan ook voor de korte straffen enkel een rechter zijn die de gevangenisstraf kan aanpassen en niet meer de uitvoerende macht", zegt Van Cauter.

Deze wetswijziging zorgt ook voor een verandering wat betreft straffen onder de vier maand. Tot nu toe werden deze niet uitgevoerd. "Het een goede zaak dat wij dit rechtzetten, want op deze manier roepen we het soms heersende gevoel van straffeloosheid een halt toe", zegt Van Cauter.

bron: Belga