Klacht wegens ongehoorzaamheid tegen Catalaanse regionale president aanvaard

Klacht wegens ongehoorzaamheid tegen Catalaanse regionale president aanvaard
Klacht wegens ongehoorzaamheid tegen Catalaanse regionale president aanvaard

De Spaanse Justitie heeft een klacht van het openbaar ministerie tegen de Catalaanse regionale president Quim Torra wegens ongehoorzaamheid aanvaard. Het onderzoek tegen Torra kan dus worden ingeleid, deelde de bevoegde regionale hogere rechtbank van Catalonië (TSJC) vandaag in Barcelona mee. De separatistische politicus had geweigerd symbolen van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging van openbare gebouwen te verwijderen, hoewel de kiescommissie (JEC) dit had bevolen. Bij het geschil gaat het vooral om de ontelbare gele lintjes die als teken van solidariteit met de opgesloten separatistische leiders zijn opgehangen aan de regeringszetel in Barcelona en andere openbare gebouwen van de regio in het noordoosten van Spanje. De kiescommissie wil dat de lintjes verwijderd worden omdat die slechts een deel van de bevolking vertegenwoordigen.

Het regionaal bestuur moet voor de Spaanse parlementsverkiezingen van 28 april zijn neutraliteit bewaren, klinkt het. Torra schreef dinsdag op Twitter dat hij de klacht ter ontvangst heeft ondertekend. “We hebben beslist om tegenover een autoritaire staat te leven zonder angst. Dat begint met de vrijheid van meningsuiting tot en met de laatste consequenties”.

De 56-jarige politicus riskeert naast een geldstraf ook tot twee jaar verbod op de uitoefening van een politiek ambt. Twaalf opgesloten politici en activisten van de Catalaanse separatistische beweging moeten zich momenteel in Madrid voor het Spaanse hooggerechtshof verantwoorden voor hun rol in het verboden onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017. Ze riskeren lange gevangenisstraffen.

Bron: Belga