Bossen beschermen dieren tegen klimaatopwarming

Bossen beschermen dieren tegen klimaatopwarming

Bossen hebben een beschermende werking op de dieren die erin leven. Dat blijkt uit internationaal onderzoek geleid door de Universiteit Gent. De klimaatopwarming heeft in een bos minder impact dan daarbuiten, dankzij de isolerende werking van boomkruinen. Het gaat om een temperatuurverschil van 4 graden. Wetenschappers van 8 universiteiten hebben de temperatuurverschillen bepaald tussen temperaturen in bossen en die in open gebieden. De metingen tonen aan dat de maximumtemperatuur in bossen gemiddeld 4 graden lager is dan erbuiten. “Met hun bladerdak zorgen bomen als het ware voor een isolatielaag boven het bos”, zegt professor Pieter De Frenne. Bij koude temperaturen in de winter en ’s nachts is het in het bos gemiddeld 1 graad warmer.

De kennis stelt onderzoekers in staat om in te schatten welke invloed de klimaatopwarming zal hebben op planten en dieren die in het bos leven. Hittegolven in de zomer zijn dus veel minder voelbaar onder de bomen. Planten en dieren in het bos hebben daardoor momenteel minder last van de klimaatverandering dan de soorten die niet in het bos leven.

“Aangezien bossen een kwart van het aardoppervlak beslaan en twee derde van alle biodiversiteit herbergen, is dit van groot belang in voorspellingen over klimaatverandering.” De onderzoekers tonen aan dat wanneer het warmer wordt, de buffering van warme maximumtemperaturen door bossen wereldwijd toeneemt. De opwarming van de maximumtemperaturen in het bos gaat dus waarschijnlijk veel minder snel dan voorheen gedacht. Ook al wordt het steeds warmer, de temperatuur in het bos stijgt niet zo snel mee.

Als het klimaat opwarmt, neemt de ontkoppeling tussen de temperatuur van het bos en de temperatuur erbuiten toe. De onderzoekers omschrijven bossen als een buffer tegen de klimaatopwarming en beklemtonen het belang van bosbehoud. De metingen gebeurden op 98 locaties verspreid over 5 continenten, in zowel tropische als gematigde en noordelijke bossen.

bron: Belga