Oost-Vlaanderen evalueert toekomst groepsaankopen zonnepanelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De provincie Oost-Vlaanderen lanceert de laatste van vier groepsaankopen voor zonnepanelen. Of die ook in de toekomst nog georganiseerd zullen worden, is niet zeker. In Antwerpen stopte de provincie eind vorig jaar met het organiseren van groepsaankopen, na kritiek over de prijs en kwaliteit van de geleverde zonnepanelen. In Oost-Vlaanderen volgt een evaluatie. Eerste gedeputeerde Kurt Moens (N-VA) wil alle voor- en nadelen van de groepsaankopen laten evalueren voordat de provincie een engagement aangaat om er de komende jaren nog te organiseren. Later dit jaar wordt de knoop over de toekomst van de groepsaankopen doorgehakt. Antwerpen besloot vorig jaar om de groepsaankopen af te schaffen. De prijs die met de groepsaankoop werd bedongen, zou niet steeds de voordeligste geweest zijn. Er was ook kritiek op de kwaliteit van de geleverde installaties.

Maar in Oost-Vlaanderen pleit gedeputeerde van Energie Riet Gillis (Groen) wel voor een voortzetting. De Oost-Vlaamse installaties, die in China geproduceerd worden, hebben een gecontroleerd rendement en ook de ontzorging van wie intekent, zorgt ervoor dat de stap naar groene energie sneller gezet wordt. In Oost-Vlaanderen werden de voorbije drie jaar 120.000 zonnepanelen geplaatst dankzij de groepsaankopen. Een CO2-besparing van 5.700 ton.

Vorig jaar namen 10.000 Oost-Vlamingen deel aan de groepsaankoop. Gent telde voor 1.236 inschrijvingen, in Aalst en Sint-Niklaas ging het om respectievelijk 471 en 429 inschrijvingen. "De interesse is groot: we kregen al van bijna 3.000 Oost-Vlamingen bericht dat ze willen deelnemen aan een volgende groepsaankoop", zegt Gillis.

Groen pleit er in Oost-Vlaanderen bovendien voor om groepsaankopen uit te breiden naar andere energiebesparende producten, zoals isolatiemateriaal en zonneboilers.

bron: Belga