Twee brieven van kunstenaar Rik Wouters geveild voor 5.200 euro in Brussel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel zijn vrijdagavond twee brieven van de Belgische kunstenaar Rik Wouters (1882-1916) geveild. De brieven brachten 2.200 en 3.000 euro op. Dat meldt het veilinghuis deze middag. De expressionistische kunstschilder Wouters was een spilfiguur van het Brabantse fauvisme. De twee brieven die geveild werden, dateren van vlak voor zijn dood in 1916. Hij stierf op 33-jarige leeftijd.

In de eerste brief, gericht aan zijn schildersvriend Maurice Wagemans (1877-1927), vertelt Wouters over Punch, een hond die hij had geadopteerd van Wagemans. Verder bevat de brief twee vluchtige potloodschetsen. Op één tekening is Punch te herkennen die achter zijn eigen staart loopt, terwijl zijn vrouw Nel, gekleed in een lange jurk, lachend toekijkt. Deze brief bracht 2.200 euro op.

De tweede brief, die vrijdagavond 3.000 euro opbracht, vertelt over Wouters' verblijf in Amsterdam na zijn internering als deserteur in een militair kamp in Zeist. Hij werd toen geteisterd door hevige hoofdpijn, wat niet veel later kanker bleek te zijn. Wouters beschrijft hoe hij alsmaar meer verzwakt door de slepende ziekte.

bron: Belga