Jupiler Pro League - Sterk Union legt Cercle Brugge over de knie

Leestijd 3 min.

In groep B van play-off II hield een sterk Union Cercle Brugge zaterdagavond een helft lang onder de duim, plooide even na rust maar kraakte nooit: eindstand 3-1. In diezelfde groep eindigde de partij tussen Zulte Waregem en Waasland-Beveren op een scoreloos gelijkspel. In poule A moesten tien man van KV Oostende het hoofd buigen voor Eupen: 1-2. KV Oostende wou na 3 maanden zonder zege nog eens de smaak van de overwinning proeven tegen Eupen. Dat plan leek al na vijf minuten op tegenslag te stoten toen linksachter Bojan Nastic hands beging in de eigen zestien. Luis Garcia trapte de elfmeter slapjes in, doelman William Dutoit behoedde de Kustboys voor de vroege achterstand. Tien minuten later was de Eupense voorsprong alsnog een feit: Youssef Msakni tikte de bal in doel na mistasten van Jordi Vanlerberghe. Op het halfuur volgde een nieuwe opdoffer voor de thuisploeg toen Nicolas Lombaerts op aangeven van de VAR rood kreeg na een drieste tackle. Met de rust in zicht kwam Oostende weer boven water. Fernando Canesin verlengde een knikje van Fashion Sakala netjes in de hoek. Vlak na de pauze liet Yuta Toyokawa een reuzekans liggen, even later was een uitstekende Dutoit nodig op een afstandsschot van invaller Konan Jocelyn. Iets na het uur bezweek Oostende onder de Eupense druk. Xavi Molina kopte een verlengde hoekschop tegen de touwen, waardoor de Panda's met een 1-2 zege op zak terugkeerden naar de Oostkantons.

Groep B werd zaterdag om 18u afgetrapt door KV Kortrijk, dat een 3-1 zege boekte tegen Excel Moeskroen. In diezelfde groep wou Union zijn tanden laten zien tegen de eersteklassers in de poule, en het zette dat voornemen meteen kracht bij tegen Cercle Brugge. De Brusselaars begonnen scherp aan de match, met veel aanvalslust en balbezit. Aartsgevaarlijk was het allemaal niet, maar Cercle had in het openingskwartier geen antwoord klaar. Nadien kwamen de Bruggelingen opzetten via Issa Marega, die net over de dwarsligger kopte, maar het was de thuisploeg die in de 26e minuut vanop de stip de openingstreffer maakte. Even voordien had Cercle-doelman Paul Nardi Youssouf Niakaté ten val gebracht. Minuten later stifte Percy Tau ei zo na de 2-0 in doel, de bal ging net naast. Meteen daarop stevende Niakaté alleen op Nardi af, maar zijn schot trof de paal. Op slag van rust verdubbelde Niakaté de score na een aalvlugge combinatie in de zestien. De Vereniging kwam scherper uit de kleedkamers, want al meteen na de pauze was de aansluitingstreffer via Gianni Bruno een feit. De heropleving was echter van korte duur. In het slot dikte Niakaté de score nog aan met zijn tweede van de avond: eindstand 3-1.

Nog in groep B wou Zulte Waregem na vorig jaar opnieuw uitblinken in de nacompetitie, maar daarvoor moest Waasland-Beveren eerst voor de bijl. Het matchbegin ging gelijk op, maar veel spektakel kregen de toeschouwers aan de Gaverbeek niet te zien. Na goed twintig minuten tikte Nill De Pauw een botsende bal naast het doelkader. Tien minuten voor rust knikte Hamdi Harbaoui een zeldzame goede voorzet binnen, maar de Tunesiër stond buitenspel. Franko Andrijasevic kreeg vlak voor rust nog de grootste kans voor de Waaslanders, maar de Kroaat besloot vanuit een scherpe hoek op de doelman. Na rust kreeg ook Stefan Milosevic een vrije schietkans; zijn schot scheerde langs het doelkader. Open doelkansen kregen we niet meer te zien in deze bloedeloze partij, die bol stond van de slordigheden en misverstanden.