Gents burgemeester Mathias De Clercq overlegt met Kompass Klub

door
Belga
Leestijd 2 min.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) heeft vandaag overlegd met het management van nachtclub Kompass Klub. Daar stierf op 27 januari een medewerker aan een overdosis xtc, waarop de club werd gesloten. Over de inhoud van het gesprek wordt geen informatie gegeven, maar burgemeester De Clercq spreekt van een "constructieve bijeenkomst". Kompass Klub moest op 13 maart de deuren sluiten na een reeks druggerelateerde feiten, maar de directie van de club trok naar de Raad van State, die de bestuurlijke maatregel schorste. De Clercq staat nog steeds achter de beslissing om de club een tijdelijke sluiting op te leggen. "Clubs als Kompass zijn een vrijhaven, maar mogen geen vrijgeleide zijn om de openbare veiligheid aan te tasten", klonk het na het arrest.

De Raad van State volgt de vaststelling van de Gentse burgemeester dat in de club een reeks drugsgerelateerde incidenten problematisch waren. Maar de motivatie van de sluitingstermijn volstond niet. In principe kan De Clercq een nieuwe bestuurlijke maatregel opleggen, maar de burgemeester ging vandaag een eerste keer in overleg met de uitbater.

"We delen hetzelfde doel: een bruisend en veilig nachtleven in Gent op wereldniveau", aldus De Clercq. Die geeft aan dat de beslissing om de club te sluiten gemotiveerd was door een omstandig dossier.

De uitbater van de club heeft zijn drugsbeleid tijdens de juridische procedure steeds verdedigd. Hij geeft aan dat Kompass Klub steeds drugsdealers bij de politiediensten heeft aangegeven en vraagt bijkomende middelen om controles uit te voeren, zoals fouilles of drugshonden. Maar daarover heeft het Gentse stadsbestuur geen wettelijke bevoegdheid.

bron: Belga