Duitse alternatieve genezer voor rechter na dood van 1 Vlaamse en 2 Nederlandse patiënten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor de rechtbank in Krefeld, in het westen van Duitsland, is vrijdag het proces begonnen tegen de Duitse alternatieve genezer Klaus Ross. De zestiger moet zich verantwoorden voor de dood van een Vlaamse en twee Nederlandse patiënten in 2016, die ernstig ziek waren. Het gerecht beschuldigt hem van dood door schuld en schending van de geneesmiddelenwet. Ross had destijds een alternatieve kankerkliniek in Bracht, net over de grens met Nederlands-Limburg. Hij behandelde zijn kankerpatiënten onder meer met de stof 3-broompyruvaat (3-BP). Dit preparaat was in 2016 niet goedgekeurd als geneesmiddel, maar de toepassing was in het algemeen niet verboden.

Volgens het onderzoek van het Duitse gerecht had Ross een ongeschikte weegschaal gebruikt en het middel drie tot zes keer te hoog gedoseerd. De Vlaamse Leenje Callens (55) uit Beveren alsook een 55-jarige man en een 43-jarige vrouw uit Nederland stierven. In totaal onderzocht het gerecht ongeveer zeventig sterfgevallen.

Callens' echtgenote Françoise Goedhuys vertelt vandaag in Het Nieuwsblad dat het meteen fout liep toen de baxters werden aangeschakeld. "Leentje en de anderen voelden zich meteen heel slecht. Leentje moest braken en verloor het bewustzijn. Binnen de 24 uur was ze overleden."

Klaus Ross zei vrijdag voor de rechtbank in Krefeld dat hij geen idee had hoe of waardoor de drie patiënten tot zeven keer overgedoseerd werden. "Ook ik wil dit graag weten", bezwoer de natuurgenezer. Volgens zijn advocate Ursula Biss was er niets mis met de weegschaal.

De rechtbank heeft tien zittingsdagen ingepland.

Bron: Belga