Koningin Mathilde ontmoet gewezen VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon

Koningin Mathilde ontmoet gewezen VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon

In Zuid-Korea heeft koningin Mathilde vanochtend (lokale tijd) Ban Ki-moon ontmoet, die secretaris-generaal van de Verenigde Naties was van 2007 tot 2016, bij de start van het seminarie “Innovative solutions for circular economy, sustainable mobility and climate change”. Dat evenement vindt plaats op de campus van de UGent in Incheon, een havenstad op een vijftigtal kilometer van de hoofdstad Seoel. De koningin en Ban Ki-moon spraken elkaar even kort voordat ze samen de academische zitting over circulaire economie, duurzame mobiliteit en klimaatverandering bijwoonden. De zitting werd geopend door de rector van de Gentse universiteit, Rik Van de Walle.

Vervolgens nam Ban Ki-moon het woord. Hij bedankte de koningin voor haar engagement als officiële pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Hij bracht ook in herinnering dat België het eerste land was dat hij bezocht toen hij in 2007 secretaris-generaal van de VN werd. “Ik herinner me het engagement en de vastberadenheid van koningin Mathilde om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te implementeren”, zei hij.

De 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN vormen een wereldwijd actieplan om onder meer armoede uit de wereld te helpen, ongelijkheid te bestrijden en klimaatverandering aan te pakken. In een gesprek met de pers benadrukte Ban Ki-moon dat het essentieel is om “niemand aan de kant te laten”. “We stellen te vaak vast dat afgezonderde mensen, vooral vrouwen, jongeren, migranten of mensen met een andere seksuele oriëntatie, in de steek worden gelaten. Daarom is de rol van Mathilde van kapitaal belang, want ze kan de zaken beïnvloeden.”

De koningin ging ook in gesprek met verschillende studenten van de universiteit. Ze bezocht later het Smart City Operation Center in Songdo, een nieuwe wijk van Incheon die als de slimste stad ter wereld wordt beschouwd. Daar bevindt zich een enorm platform dat de bevolking monitort met een duizendtal camera’s op het grondgebied.

Koning Filip nam deel aan een zakenforum met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger.

bron: Belga