Ook Nancy Pelosi spreekt op AIPAC-conferentie steun uit voor Israël

Ook Nancy Pelosi spreekt op AIPAC-conferentie steun uit voor Israël
Ook Nancy Pelosi spreekt op AIPAC-conferentie steun uit voor Israël

De Democratische voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft tijdens de jaarlijkse conferentie van de Israëlische lobby-organisatie American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) haar volledige steun uitgesproken voor Israël. “Israël en Amerika zijn nu en voor altijd verbonden”, zei Pelosi. Haar toespraak wijst erop dat niet alleen de Amerikaanse president Donald Trump, maar ook de Democratische partij, een hevig pleitbezorger blijft van de Israëlische zaak. Pelosi beloofde verder ervoor te zullen zorgen dat zowel Democraten als Republikeinen over dit thema dezelfde standpunten zullen blijven verdedigen. Onder meer het nieuw verkozen Democratische Congreslid Ilhan Omar uitte enkele weken terug kritiek op AIPAC, en had vragen bij een mogelijke dubbele loyauteit van de organisatie. Die kritiek en vragen kwam de hele Democratische partij vervolgens op kritiek te staan van onder meer Trump. Hij aarzelde niet ze als “anti-Israël” en zelfs “anti-Joods” te noemen.

De Democrate hekelde de “kwaadaardige mythe van dubbele loyauteit” en beloofde wetten in het Congres goedgekeurd te krijgen die de Israëlische veiligheidsdiensten steunen en tegelijk hard op te treden tegen voorstellen die Israël boycotten. “Antisemitisch zijn is anti-Amerikaans zijn”, zei Pelosi, een uitspraak waarvoor ze de handen op elkaar kreeg.

Pelosi was lang niet de enige Amerikaanse toppoliticus op de conferentie: ook vicepresident Mike Pence, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en een reeks Congresleden uit beide partijen. Geen enkele van de goed vijftien Democratische kandidaten voor het presidentschap zakte af naar de bijeenkomst.

Bron: Belga