NASA schrapt eerste exclusief vrouwelijke ruimtewandeling

door
Belga
Leestijd 1 min.

NASA-astronauten Anne McClain en Christiana Koch zouden morgen geschiedenis schrijven door de eerste exclusief vrouwelijke ruimtewandeling te maken. Maar het plan is in de prullenmand beland wegens een gebrek aan ruimtepakken in de juiste maat. McClain en Koch zouden samen lithium-ion batterijen installeren op zonnepanelen van het Internationaal Ruimtestation ISS. Maar vanwege een gebrek aan ruimtepakken in de juiste maat zal Koch met haar mannelijke collega Nick Hague de klus moeten klaren.

Volgens de NASA hebben beide vrouwen een medium ruimtepak torso nodig, maar er is in de spacemeccano maar één exemplaar beschikbaar.

Vorige week had McClain tijdens een ruimtewandeling met Hague gemerkt dat een pak met maat medium haar het best paste.

McClain zal zodoende pas op 8 april een ruimtewandeling kunnen maken, al is het ook met een man. Met name de Canadese astronaut David Saint-Jacques.

De ruimtepakken in het ISS zijn de facto te assembleren delen, aangepast aan het lichaam van de astronauten. Volgens een woordvoerster van de NASA zijn er twee torso's voor elk van de drie beschikbare maten: medium, groot en zeer groot. Maar één van de bovenste medium-delen is een reserve waaraan twaalf uur werk is vooraleer men er mee kan "uitstappen".

Op de vraag of het probleem niet te voorzien was antwoordde de woordvoerster dat de taille van iemand in de ruimte kan evolueren ingevolge de veranderingen die microzwaartekracht in het lichaam veroorzaakt.

Bron: Belga