“Klimaatdorp” op Troonplein juicht steun MR voor herziening 7bis toe

Klimaatdorp op Troonplein juicht steun MR voor herziening 7bis toe

Op het Troonplein in Brussel is intussen een heus klimaatdorp neergepoot waar meer dan honderd mensen deze middag samen lunchen. Het nieuws dat MR de herziening van het artikel 7bis officieel zal steunen werd er op luid gejuich onthaald. Het voelt bij de klimaatactivisten aan als een overwinning van hun protest. “We stellen nu de vraag aan de Vlaamse meerderheidspartijen Open Vld, CD&V en N-VA om het voorbeeld van MR en de andere partijen te volgen”, verklaart Joeri Thijs van Greenpeace. “Dit is een belangrijke stap dankzij de burgermobilisatie gisterenavond en opnieuw vandaag.”

Op het Troonplein is het gezellig vertoeven. Er klinkt muziek door de boxen en er zijn heel wat banken opgesteld om samen te lunchen. In verschillende tenten worden taken, zoals het maken van eten, verdeeld en kunnen pamfletten beschilderd worden met slogans.

De steun van de MR voor de herziening van 7bis werd iets na de middag in een persbericht officieel uitgesproken door fractieleider David Clarinval. Vanochtend had premier Charles Michel nog gewaarschuwd dat de herziening geen doos van Pandora mag openen voor de communautaire strijd.

“Het klopt niet dat het de doos van Pandora kan openen, want het artikel 7bis ligt al sinds 2014 open voor herziening. Als er al een doos is, is ze al open. We vragen enkel een kleine aanpassing zodat het zich kan sluiten en een doel krijgt. Indien het artikel zich sluit voor herziening kan het pas binnen twee legislaturen herzien worden en dat is puur tijdverlies”, aldus Thijs.

bron: Belga