Rusland-onderzoek – Campagneteam van Trump spande niet samen met Rusland volgens rapport-Mueller

Het onderzoek onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller heeft niet aangetoond dat zijn campagneteam samenspande of samenwerkte met de Russische regering om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. De belangrijkste bevindingen van het rapport staan in een brief die de Amerikaanse minister van Justitie William Barr zondag aan het Congres overmaakte. Het onderzoek duurde twee jaar. “De speciaal aanklager kwam niet tot de conclusie dat de campagne van Trump, of iemand die erbij betrokken was, samenspande of samenwerkte met de Russische regering, ondanks talrijke aanbiedingen van Rusland-gerelateerde individuen om Trumps campagne bij te staan”, schreef Barr in de brief.
De minister citeerde ook rechtstreeks uit het rapport van Mueller: “Hoewel dit rapport niet tot het besluit komt dat de president een misdrijf pleegde, pleit het hem ook niet vrij” inzake belemmering van de rechtsgang. Volgens Barr is er echter “onvoldoende bewijs” om te stellen dat de president op dit vlak een inbreuk pleegde.
Mueller onderzocht sinds mei 2017 of bij vermoedelijke pogingen van Russische zijde tot beïnvloeding van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen geheime afspraken tussen het kamp van Trump en vertegenwoordigers van Rusland gemaakt werden, en of Trump met het ontslag van FBI-topman James Comey de rechtsgang belemmerd had. Het onderzoek leidde tot meer dan dertig aanklachten, waaronder aanklachten tegen zes mensen uit de entourage van Trump.

bron: Belga