Regering van Mali ontbindt militie van jagers en ontslaat legerchefs na bloedbad

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Malinese regering heeft de ontbinding van een groep traditionele jagers van het Dogon-volk aangekondigd en het ontslag van de voornaamste chefs van het leger bekendgemaakt, na de slachtpartij op een 130-tal mensen van een andere etnie, de Peul, in een dorp in het midden van het land. President Ibrahim Boubacar Keïta riep een buitengewone ministerraad bijeen "om de ontbinding aan te kondigen van de groep Dan Nan Ambassagou, om aan de enen en de anderen duidelijk te zeggen dat de bescherming van de bevolking het monopolie van de staat blijft", zei premier Soumeylou Boubeye Maïga na de bijeenkomst aan de pers.

Maïga kondigde ook "de benoeming van nieuwe militaire chefs" aan, zonder verdere preciseringen. De stafchef van het leger, M'Bemba Moussa Keïta, en de chefs van de land- en luchtmacht werden ontslagen, zeiden bronnen bij het Malinese ministerie van Defensie.

"Minstens 134 burgers, ook vrouwen en kinderen, zouden gedood zijn en minstens 55 mensen verwond", bij de aanval van zaterdag op het Peul-dorp Ogossagou, deelde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zaterdagavond mee.

Bron: Belga