Zo weet je of je last hebt van het ‘dode-billen-syndroom’

Foto Unsplash

Dat de hele dag zitten niet gezond voor je is, weten we. Het heeft onder andere een negatieve invloed op je geheugen. Maar wist je dat het ook kan leiden tot het ‘dode-billen-syndroom’? Dit houdt in dat je bilspieren voortdurend in slaapstand verkeren en dat kan allerlei klachten met zich meebrengen.

Als je niet veel in beweging komt, veel zit of oefeningen verkeerd doet, gaan bilspieren in een soort van ruststand. Dit wordt ook wel het ‘dode-billen-syndroom’ genoemd. Je gaat dan kracht zoeken in andere spieren waardoor je die onnodig belast. Evenwichtsproblemen en heup- en rugpijn kunnen hier de gevolgen van zijn.

Test, test

Maar, hoe weet je of je dit ook hebt? Daar bestaat een trucje voor, ook wel de Trendelenburg-test genoemd. Daarmee moet je één been optillen terwijl je stilstaat. Als je bekken zakken in de richting van het been dat je optilt, kan dat wijzen op inactieve bilspieren. Als je denkt dit te hebben, kan je best een gespecialiseerde dokter raadplegen om dat achterwerk weer wakker te schudden.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kan dode billen uiteraard ook voorkomen. Dit doe je door regelmatig pauze te nemen en de benen te strekken. Terwijl je achter je bureau zit kan je ook je billen samenknijpen, zodat de spieren in werking moeten treden. Verder kan je in de fitness squats of dead lifts doen.