VS kondigen nieuwe sancties tegen Venezuela aan

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft vrijdag nieuwe sancties opgelegd aan BANDES, de nationale bank van Venezuela en vier dochtermaatschappijen. De sancties komen er als reactie op de arrestatie van de rechterhand van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido. De “kabinetchef” van Guaido, Roberto Marrero, werd donderdagochtend in Caracas opgepakt. In een verklaring liet de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin weten dat Marrero en andere politieke gevangenen “onmiddellijk” vrijgelaten moeten worden.
Volgens Mnuchin gebruikt de Venezolaanse president Nicolas Maduro BANDES en de dochtermaatschappijen om geld naar het buitenland te sturen “als onderdeel van een wanhopige poging om aan de macht te blijven”.
Guaido riep zich eerder dit jaar uit tot interim-president van Venezuela. Hij kreeg al snel de steun van verschillende landen, waaronder de VS. De Verenigde Staten hebben al sancties opgelegd tegen verschillende Venezolanen, onder wie Maduro en mensen uit zijn naaste omgeving, en tegen het oliebedrijf PDVSA.

bron: Belga