Schapen bevrucht door 50 jaar oud sperma

Schapen bevrucht door 50 jaar oud sperma
Foto AFP

Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben zaad van 4 rammen uit 1968 ingebracht bij 56 schapen. Van de groep schapen werden er 34 zwanger. 

De Universiteit van Sydney deed onderzoek naar de vruchtbaarheid van ingevroren sperma. Maar liefst 34 schapen werden zwanger van rammen die leefden in 1968. Het slagingspercentage ligt zelfs licht hoger dan dat van sperma dat slechts een jaar bevroren was. “Dit toont de duidelijke levensvatbaarheid van zaad dat langetijd ingevroren is”, zegt professor Simon de Graaf van de universiteit aan The Independant. Daarnaast wekt het experiment ook interesse als oplossing voor de voortplanting van bedreigde diersoorten.

Dr. Jessica Rickard, die de DNA-integriteit van het zaad testte, zegt: “Wat verbazingwekkend is aan dit resultaat, is dat we geen verschil vonden tussen sperma dat 50 jaar ingevroren was en sperma dat een jaar bevroren was.” Beide werkten even goed, het oudste zaad was zelfs nog iets vruchtbaarder. “Wij geloven dat dit het oudste levensvatbare zaad is van elke diersoort ter wereld en absoluut het oudste sperma dat werd gebruikt om nakomelingen te produceren”, vertelt ze.

Selectief fokken

Ondertussen zijn de schapen bevallen. “De lammeren hebben een lichaamsrimpel die gebruikelijk was voor dergelijke schapen in de vorige eeuw”, zegt professor De Graaf. Hij voegde eraan toe: “Die stijl van schaapsoort is sindsdien grotendeels uit de gunst gevallen. Dat komt omdat de huidsplooien leidden tot problemen bij het knippen en een verhoogd risico op vliegaanvallen.” De proef is van groot belang, aldus De Graaf: “We kunnen nu kijken naar de genetische vooruitgang die de wolindustrie heeft geboekt in de afgelopen 50 jaar van selectief fokken.”