Tachtig lokale klimaatprojecten krijgen 12 miljoen euro aan Vlaamse subsidies

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na een Vlaamse projectoproep vorig jaar krijgen tachtig klimaatinitiatieven van gemeenten en lokale verenigingen in totaal 12 miljoen euro aan subsidies. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) bekendgemaakt. Het gaat vooral om projecten rond renovatie en duurzame mobiliteit, maar ook alternatieve energiebronnen, natuur en voedsel komen aan bod. Van den Heuvel maakte de lijst met projecten bekend tijdens een bezoek aan één ervan, in het Grenspark Kalmthoutse Heide. Daar wil Natuurpunt in het 60 hectare grote deelgebied De Nol voor het eerst in Vlaanderen een kleischerm realiseren.

Een drainagegracht die niet kan worden gedempt, veroorzaakt in het voormalig hoogveengebied momenteel een sterke verdroging, met veenafbraak tot gevolg. Dat betekent niet alleen slecht nieuws voor de aanwezige natuur, maar leidt ook tot het vrijkomen van grote hoeveelheden CO2. Een dikke laag klei in de ondergrond moet dat een halt toeroepen.

"Door het veen natter te maken, houden we de oude CO2 in de grond én capteren we jaarlijks 356 ton CO2 extra", zegt Van den Heuvel. "Het gebied fungeert zo als een spons die water vasthoudt. Dat is van belang voor infiltratie in de diepere grondwaterlagen wat gevolgen heeft voor onze drinkwatervoorziening, om uitdroging van de natuur in de ruime regio te voorkomen en dus ook om de klimaatverandering af te remmen door koolstof op te slaan."

De tachtig projecten die nu subsidies krijgen, werden door een jury van deskundigen geselecteerd. Ze krijgen een subsidie voor 75 procent van het investeringsbedrag. De subsidies variëren van 10.000 tot 250.000 euro per project.

bron: Belga