Nieuw-Zeeland herdenkt slachtoffers van aanslag vrijdag met twee minuten stilte

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Nieuw-Zeeland worden vrijdag twee minuten stilte gehouden om de 50 dodelijke slachtoffers van de terreuraanslag op twee moskeeën in Christchurch te herdenken. Precies één week na het bloedbad houdt het hele land even halt, zo kondigde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern vandaag aan tijdens een bezoek aan Christchurch. Diezelfde dag zal ook de oproep tot het vrijdaggebed op de nationale televisie worden uitgezonden. Ardern liet verder weten dat er op een later tijdstip een nationale rouwdienst volgt in de stad.

De premier bezocht vandaag ook een school waar twee dodelijke slachtoffertjes school liepen. Ze moedigde de leerlingen van de Cashmere High School aan om te rouwen en om hulp te vragen. Ook gaf ze de kinderen de raad om niet aan de dader te denken. "Noem zijn naam niet, blijf er niet bij stilstaan", was de boodschap.

De dag voordien had Jacinda Ardern al gezegd zelf ook nooit de naam te zullen noemen van de dader. "Met die terreuraanslag wilde hij vele dingen bereiken, en één daarvan was bekendheid. Daarom zullen jullie mij nooit zijn naam horen uitspreken. Hij is een terrorist, een crimineel, een extremist. Maar wanneer ik spreek, zal hij naamloos blijven", klonk het resoluut.

De Nieuw-Zeelandse premier wordt intussen internationaal geprezen om haar leiderschap, dat tegelijk als sterk en medelevend wordt gezien. Ze ontpopte zich na het vreselijke drama als een verbindende figuur die haar land met compassie door de crisis probeert te loodsen.

"Haar reactie en aanpak na de vreselijke terreurdaad in Christchurch is absoluut uitmuntend geweest. Daar waar er in het verleden nog getwijfeld werd aan de ervaring en de bekwaamheid van Ardern, zijn die twijfels de voorbije vijf dagen meer dan verdwenen", oordeelde een politieke commentator, Bryce Edwards.

En ook de Turkse president Tayyip Erdogan liet zich ten aanzien van de Washington Post lovend over de 38-jarige premier uit. "Alle Westerse leiders moeten een voorbeeld nemen aan de moed, het leiderschap en de oprechtheid van de Nieuw-Zeelandse eerste minister, Jacinda Ardern, teneinde de moslims die in hun respectievelijke landen leven te omarmen", klonk het uit de mond van Erdogan.

In Nieuw-Zeeland gooit Ardern al langer hoge ogen omwille van haar "aanhoudende positiviteit". Opmerkelijk was ook het feit dat ze zes dagen voor ze actief premier werd, ontdekte dat ze zwanger was en pas de tweede wereldleider ooit was die tijdens haar mandaat van een kind beviel. Ze maakte later ook geschiedenis door de eerste wereldleider te worden die een algemene vergadering van de Verenigde Naties bijwoont met een baby in het kielzog.

bron: Belga