Frankrijk dreigt met veto

Frankrijk dreigt met veto
Frankrijk dreigt met veto

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian dreigt met een Frans veto tegen de vraag om brexit-uitstel, als de Britse premier Theresa May “onvoldoende garanties” op tafel legt die “de geloofwaardigheid van haar strategie staven”. Dat zei hij vandaag tijdens de plenaire vergadering van het Franse parlement. De Britse premier Theresa May heeft de Europese president Donald Tusk vandaag officieel gevraagd om de brexit uit te stellen tot 30 juni. Intussen wil ze haar echtscheidingsakkoord een derde keer voorleggen in het parlement, in de hoop dat het dan wel goedgekeurd wordt, geeft ze aan. Maar garanties dat het haar een derde keer wel lukt, zijn er niet.

De 27 andere Europese leiders moeten het uitstel unaniem goedkeuren op de Europese top die morgen aanvat. Frankrijk wil dat alvast niet zomaar doen, en vraagt “garanties die de geloofwaardigheid van de strategie van May staven”. De Britse premier zal haar plannen dus in detail uit de doeken moeten doen.

Eerder had de woordvoerder van de Franse regering Benjamin Griveaux al gezegd dat de goedkeuring van het uitstel “noch automatich, noch zeker” is. De Duitse regering was blij met het “duidelijke verzoek” van de Britten, maar wilde ook niet kwijt welke positie ze zal innemen. Europees president Donald Tusk legt om 17 uur een verklaring af.

Bron: Belga