Europa wil enkel uitstel verlenen als Britten de deal goedkeuren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als de Britten uitstel van de brexit willen, dan moeten ze het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May eind vorig jaar met Europa sloot, goedkeuren in het Lagerhuis. Dat heeft Europees president Donald Tusk laten verstaan tijdens een korte verklaring in Brussel. De Britse premier Theresa May heeft de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vandaag in een brief om twee dingen gevraagd: de Europese staatshoofden en regeringsleiders moeten de bijkomende garanties die ze in Straatsburg overeenkwam met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker goedkeuren, en het licht op groen zetten voor een uitstel van de brexit - die tot nog toe voorzien is voor 29 maart - tot 30 juni.

Alle 27 Europese leiders moeten daar unaniem mee instemmen op de Europese top van donderdag en vrijdag, maar Frankrijk en Duitsland lieten meteen al weten voorwaarden op te leggen. May moet "de geloofwaardigheid van haar plan staven", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. Ook voor zijn Duitse evenknie Heiko Maas lost de brief van May in principe niets op, en moet het echtscheidingsakkoord door het parlement worden goedgekeurd.

Donald Tusk volgt Parijs en Berlijn daarin. "Ik heb zonet met premier May gebeld over haar voorstellen. In het licht van de consultaties die ik de voorbije dagen heb gedaan, denk ik dat kort uitstel mogelijk is, maar dat is afhankelijk van een positieve stemming over het akkoord in de House of Commons", zei hij deze namiddag tijdens een korte verklaring in Brussel. Hoe lang dat uitstel dan moet duren, "ligt nog open", zei hij.

May wil niet de brexit niet later dan 30 juni, maar de Europese Commissie wierp al op dat de Britten eigenlijk al ten laatste 23 mei uit de EU moeten stappen. Anders moeten ze Europese verkiezingen organiseren, en dat wil geen van beide partijen. Ook Tusk zei dat het voorstel van May "een reeks juridische en politieke vragen creërt", maar laat het oordeel over aan de regeringsleiders. "Zij zullen het daar morgen over hebben".

bron: Belga