Regeling digitale meter goedgekeurd in commissie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De commissie Energie in het Vlaams Parlement heeft de aanpassingen aan het Energiedecreet goedgekeurd die nodig zijn voor de invoering van de digitale meter. Groen vroeg nog om iedereen de kans te bieden de digitale meter op te geven en weer over te stappen op een analoge meter, maar dat werd verworpen. De oppositiepartijen overwegen om in aanloop naar de plenaire behandeling nog een advies van de Raad van State te vragen. De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement sloten vorige week een politiek akkoord over de uitrol van de digitale meter. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 geplaatst worden, zullen tot vijftien jaar na de ingebruikname in het oude systeem, met de terugdraaiende teller, kunnen blijven. Concreet zullen ze een afrekening krijgen gebaseerd op de combinatie van een virtueel terugdraaiende teller op alles - dus ook op het distributietarief - en een prosumententarief, om de netkosten te financieren.

Eigenaars kunnen ook kiezen voor een nieuwe tariefstructuur die de VREG zal uitwerken. Daarbij worden nettarieven aangerekend op basis van de stroom die mensen effectief op het net zetten of eraf halen. In dat geval zal de (virtueel) terugdraaiende teller op het deeltje van het distributienettarief, alsook het prosumententarief, verdwijnen.

De oppositie had dinsdag nog heel wat vragen en vroeg in een amendement om iedereen te kans te geven zijn digitale meter terug te geven en opnieuw een analoge te vragen. Dat zou ook gelden voor gezinnen zonder zonnepanelen, die bijvoorbeeld een digitale meter krijgen omdat ze een nieuwe woning gebouwd hebben. Johan Danen van Groen wou daarmee tegemoet komen aan bijvoorbeeld de elektrosensitieve personen en mensen die bezorgd zijn om hun privacy. "Daarmee zouden we ook de distributienetbeheerders uitdagen", vond Rob Beenders van sp.a. "Zij zouden dan veel meer inspanningen moeten doen om een draagvlak te creëren."

Volgens Willem-Frederik Schiltz van Open Vld zou daardoor de prijs de hoogte in gaan. "Het is net door een relatief snelle uitrol dat de kost omlaag kan", zei hij. Volgens Robrecht Bothuyne van CD&V is het ook de taak van het parlement en van de regulator om een draagvlak te creëren.

Voor de elektrosensitieve personen zal er een digitale meter met kabel worden ontwikkeld, verzekerde minister Lydia Peeters (Open Vld). Die verplichting zal worden opgenomen in een regeringsbesluit. "Ik vermoed dat die personen toch niet in de prioritaire doelgroep zitten", aldus Peeters. "Elektrosensitieve mensen hebben geen zonnepanelen."

Wat de digitale meter kost, is voorlopig niet duidelijk. Het bedrag wordt geschat op zo'n 15 euro per jaar. Volgens de meerderheid is het aan regulator VREG om te beslissen of die kost in de distributienettarieven zal worden opgenomen. Peeters wees erop dat ook de huidige analoge meter een prijskaartje heeft.

Het decreet werd goedgekeurd zonder tegenstemmen. Sp.a en Groen onthielden zich. Zij overwegen wel om in aanloop naar de plenaire behandeling nog een advies van de Raad van State te vragen.

bron: Belga