Politie, parket en burgemeester nemen extra maatregelen na aanhoudend geweld

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen komen er systematische identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en meer cameratoezicht naar aanleiding van het aanhoudende geweld dat zich vermoedelijk binnen het drugsmilieu afspeelt. Dat meldt het Antwerpse parket na bijzonder overleg tussen de procureur-generaal, de procureur des Konings, de lokale politie, de federale politie en burgemeester Bart De Wever (N-VA). Het bijzonder overleg kwam er na een nieuwe ontploffing in de Biekorfstraat in Antwerpen-Noord, waarbij een explosief een wagen vernielde en nog verschillende andere voertuigen en de gevel van een woning beschadigde. Ook in de nacht van zondag op maandag ontplofte er in dezelfde buurt een springtuig en de voorbije weken vonden er al verschillende soortgelijke incidenten plaats. Ook andere delen van de stad kregen de voorbije jaren al te maken met geweld binnen of tussen drugsbendes. In totaal zou het al om meer dan zestig feiten gaan.

"De recente opstoot van geweldsdelicten, voornamelijk in Antwerpen-Noord, stond en staat hoog op de agenda van parket Antwerpen en van de verschillende politiediensten", stelt het parket vandaag. Elk incident wordt ook grondig onderzocht, aldus het parket, met onder meer een buurtonderzoek, sporenonderzoek met DNA-analyses, ballistisch onderzoek en telefonieonderzoek. "Dat levert niet de gewenste resultaten op", luidt het echter. "Meestal heeft het onderzoek uitgewezen dat er een onderliggende link is naar het drugsmilieu. Slachtoffers zijn echter niet geneigd om mee te werken aan het onderzoek. Enerzijds uit angst voor represailles en anderzijds om zichzelf niet als verdachte bekend te maken."

De aangekondigde maatregelen treden meteen in voege en zijn van tijdelijke aard. "Ze blijven van kracht zo lang het nodig is om het veiligheidsgevoel van Antwerpenaren in de buurt te versterken en om criminelen te ontraden om gewelddaden te plegen", aldus nog het parket.

bron: Belga