Nederlander wint tweede Groot Dictee der Mensenrechten in Antwerpen

In Antwerpen hebben Amnesty International en de Artesis Plantijn (AP) Hogeschool Antwerpen dinsdagavond de tweede editie van het Groot Dictee der Mensenrechten georganiseerd. Studenten, lectoren en bv’s, maar ook andere sympathisanten gingen er enerzijds de taalkundige uitdaging van een dictee aan en lieten zich anderzijds onderdompelen in een sensibiliseringsactie over vrouwenrechten in Saoedi-Arabië. Rein Leentfaar uit het Nederlandse Middelburg kroonde zich tot winnaar met slechts één fout. Amnesty International hoopt dat de deelnemers aan het Groot Dictee na afloop “overtuigd actie zullen voeren” voor Saoedische vrouwenrechtenactivistes die momenteel in de cel zitten omdat ze protesteerden tegen het intussen herziene rijverbod voor vrouwen in het land. De mensenrechtenorganisatie roept op om een petitie te ondertekenen die aan de Saoedische koning Salman vraagt om de activistes vrij te laten.
“Verschillende van deze mensenrechtenverdedigers werden gefolterd en seksueel misbruikt”, zegt Lore Van Welden van Amnesty International. “Deze dappere vrouwen verdienen onze opperste waardering en horen niet thuis in de cel.”
De tekst van het dictee was geschreven door auteur Saskia De Coster en werd voorgelezen door presentatrice Roos Van Acker. Na afloop kreeg het publiek nog een lezing over racisme en taal van Naima Charkaoui, kinderrechtencommissaris ad interim.

bron: Belga