Cycloon Idai eiste al 138 doden in Zimbabwe en Mozambique

In Zimbabwe en Mozambique zijn al 138 doden gevallen na de doortocht van cycloon Idai, en er zijn nog honderden mensen vermist. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten aangekondigd. De meeste slachtoffers vielen in de oostelijke provincie Manicaland. De hulpdiensten hebben het moeilijk hulpgoederen ter plaatse te krijgen in de zwaarst getroffen gebieden, niet ver van de grens met Mozambique – veel bruggen en wegen zijn overstroomd. In Mozambique zelf is Beira, de tweede stad, voor “90 procent beschadigd of vernield door de cycloon”, zegt het Internationale Rode Kruis. In deze kuststad zijn al 55 doden gevallen. Idai bereikte donderdagavond het centrale deel van Mozambique, en zette vervolgens haar weg verder naar Zimbabwe. Toen hij aan land kwam had de cycloon een kracht van vier tot vijf, en er waren windstoten tot 160 km/uur.

“De schade die Idai heeft aangericht in de stad Beira is enorm en angstaanjagend”, aldus het Rode Kruis in een persbericht. “De situatie is vreselijk”, aldus Jamie LeSueur van het Internationale Rode Kruis vanuit Beira, een stad van ruim 530.000 inwoners. “Er is geen communicatie meer mogelijk en de wegen zijn beschadigd. Gemeenschappen zijn onbereikbaar. Men zegt ons dat de situatie buiten de stad nog erger kan zijn.”

In Beira is gisteren de luchthaven wel weer geopend.

Het Rode Kruis waarschuwt dat de balans nog verder kan oplopen zodra de echte schade bekend is. In de regio wordt sowieso nog zware regenval verwacht.

bron: Belga