Schietpartijen Christchurch - Ardern: "Een van donkerste dagen voor Nieuw-Zeeland"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft de schietpartijen in twee moskeeën in de stad Christchurch scherp veroordeeld. Bij het geweld vielen verschillende doden. In een korte toespraak sprak de sociaaldemocratische politica vrijdag van een van de "donkerste dagen" uit de geschiedenis van haar land. "Veel van diegenen die rechtstreeks getroffen waren door deze schietpartij zijn mogelijk migranten in Nieuw-Zeeland, ze kunnen zelfs vluchtelingen geweest zijn hier. Ze hebben ervoor gekozen om van Nieuw-Zeeland hun thuis maken, en dit is hun thuis."

"Zij zijn ons", zei Ardern. "De persoon die dit geweld heeft gepleegd is dat niet. Zij hebben geen plaats in Nieuw-Zeeland. Er is geen plaats in Nieuw-Zeeland voor zo'n daden van extreem en ongezien geweld, want dat is wat deze daad is."

Ardern bevestigde dat er een arrestatie gebeurde, maar details gaf ze niet. Ook zei ze niets over het aantal doden en gewonden. Ze kondigde aan om nog vrijdag naar Christchurch te vliegen. Nieuw-Zeelandse media zeggen dat bij de schietpartijen zeker negen personen om het leven gekomen zijn.

bron: Belga