Belgische voetbalbond krijgt inzage in strafdossier van federaal parket (2)

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het federaal parket heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) toestemming gegeven om een aantal stukken van het matchfixingluik in het dossier 'Operatie Propere Handen' in te kijken. De onderzoekscoördinator van de KBVB had daarom gevraagd om zijn eigen onderzoek te kunnen voeren. De KBVB had zich burgerlijke partij gesteld in het dossier van het federaal parket naar criminele organisatie in de voetbalwereld, valsheid in geschrifte, witwassen van geld en private corruptie. Onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen, die namens de KBVB het disciplinaire onderzoek naar wedstrijdvervalsing op het einde van vorig seizoen leidt, wilde zo inzage in het strafdossier van het parket. De onderzoekshandelingen die de KBVB kan uitvoeren zijn namelijk te beperkt om een voldragen onderzoek uit te voeren.

Ruim vijf maanden later hebben de onderzoeksrechter en het federaal parket het schriftelijke verzoek van de KBVB ingewilligd. "De toelating tot inzage en afschrift is beperkt tot een lijst van 35 stukken die relevant zijn voor de disciplinaire finaliteit en waarvan de vrijgave de belangen van het strafonderzoek niet in het gedrang brengt", klinkt het in een mededeling.

Volgens een onderzoek van het federaal parket heeft KV Mechelen vorig seizoen getracht de wedstrijd tegen Waasland-Beveren via matchvervalsing te winnen om op die manier in eerste klasse te blijven. Terwijl het ­gerechtelijk onderzoek nog volop bezig was, schoot de voetbalbond zelf ook in actie. De KBVB hoeft immers niet op de uitspraak door de strafrechter te wachten en kan zijn eigen onderzoek voeren.

In een reactie aan Belga liet onderzoekscoördinator Verhaegen, die de voorbije weken spelers, trainers, bestuursleden en stafleden van diverse clubs ondervroeg, dat zijn eigen onderzoek zo goed als afgerond is. Zijn eigen onderzoeksresultaten wil hij de komende dagen aftoetsen aan de elementen uit het gerechtelijk onderzoek. De KBVB zal in de loop van volgende week communiceren over het vervolg van de procedure. Op die manier voorkomt de voetbalbond ook de beïnvloeding van de promotiefinale in 1B tussen Beerschot Wilrijk en KV Mechelen.

Het wordt een race tegen de klok om duidelijkheid te hebben vóór 30 juni, wanneer de klassementen definitief afgesloten worden. De inzage in het strafdossier zal voor een stroomversnelling zorgen, maar daarmee is de kous nog niet af. De onderzoekscoördinator moet het dossier eerst nog overmaken aan het Bondsparket, dat op zijn beurt kan overgaan tot vervolging. Het uiteindelijk vonnis wordt geveld door de Geschillencommissie Hoger Beroep, die handelt als kamer in eerste aanleg. Nadien kunnen de betrokken clubs nog in beroep gaan, of het dossier kan zelfs nog aanhangig gemaakt worden bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). De KBVB maakt zich sterk dat half juni, bij de samenstelling van de reeksen, er een definitief vonnis op tafel ligt.

bron: Belga