KSO-leerlingen voeren actie tegen vooroordelen over studiemogelijkheden

In twaalf steden voert het kunstsecunair onderwijs (KSO) deze middag actie om erop te wijzen dat veel ouders een verkeerd beeld hebben van de voortstudeermogelijkheden die het KSO biedt. “Leerlingen die voor het KSO kiezen willen hun creatief talent ontwikkelen”, zegt Kris Bauwens, voorzitter van koepelorganisatie de Kunstgroep. “Dat wil echter niet zeggen dat ze enkel voor een artistieke carrière kunnen kiezen.” Volgens de Kunstgroep laten heel wat ouders hun kind niet eens starten in het KSO omdat ze vrezen dat dat een te beperkte reeks opties zou opleveren om nadien verder te studeren. Een bevraging bij laatstejaars KSO-leerlingen in 30 scholen wijst echter uit dat zij zich goed voorbereid voelen om verder te studeren en dat één op drie dat wil doen in een richting buiten het hoger kunstonderwijs.

“Hun creatieve talent is hun kracht in vele andere domeinen van de samenleving en opent dus ook de deuren naar een brede waaier aan hogere studiemogelijkheden”, stelt Bauwens. In twaalf steden vindt daarom vandaag de derde editie van “KSO uit de kast” plaats, een sensibiliseringsactie om de troeven van het ontwikkelen van creatief talent in het KSO in de kijker te zetten.

In Antwerpen trokken bijvoorbeeld leerlingen van Sint Lucas Antwerpen, de! Kunsthumaniora, de Koninklijke Balletschool Antwerpen, Stedelijk Lyceum Cadix en avAnt Provinciaal Onderwijs de straat op om voorbijgangers aan onder meer het station Antwerpen-Centraal, het MAS en de Meir te trakteren op vertoningen van muziek, dans en beeldende kunst.

bron: Belga