Al 66 doden door overstromingen in Mozambique

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door stortregens zijn al meer dan 60 mensen omgekomen in Mozambique. Nog eens duizenden zijn ontheemd, blijkt uit een nieuwe balans van de lokale overheid. Het land is in opperste staat van alertheid, want er wordt ook een cycloon, Idai, verwacht. Al zeker 66 mensen kwamen om, verklaarde Ana Comoana, woordvoerder van de overheid, gisteravond. Bij een vorige balans was er nog sprake van minstens 10 doden.

Meer dan 6.000 woningen zijn verwoest en in totaal zijn meer dan 100.000 hectare gewassen overstroomd waardoor nog eens 140.000 mensen getroffen worden, aldus Comonoa nog.

"De overheid heeft code rood uitgeroepen vanwege de voortdurende neerslag en de komst van de tropische cycloon Idai, die donderdag of vrijdag in het land verwacht wordt", klinkt het. De autoriteiten hebben ook de opdracht gegeven om de kustgebieden te evacueren die getroffen zullen worden door de cycloon.

Zestien centra zijn geopend in de provincies Zambeze en Tete om mensen op te vangen, stelt Comonoa.

Mozambique is een van de armste landen ter wereld en wordt regelmatig getroffen door cyclonen die enorme overstromingen veroorzaken. In 2000 kostten overstromingen nog aan 800 mensen het leven en in 2015 ging het om meer dan duizend doden.

Ook buurland Malawi blijft niet gespaard. Daar kwamen de voorbije dagen 30 mensen om en nog eens 230.000 werden dakloos in het zuiden van het land.

bron: Belga