Ook België koppelt voorwaarden aan mogelijk uitstel brexit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als het Britse Lagerhuis het brexitakkoord vanavond opnieuw verwerpt, dan is uitstel van de brexitdatum voor België een optie, "maar dan moeten we wel weten waarvoor". Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Ons land schaart zich daarmee achter onder meer de Franse president Emmanuel Macron. Het Britse Lagerhuis stemt vanavond opnieuw over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie, nadat premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gisterenavond in extremis nog een akkoord hebben gesloten over bijkomende interpretaties en verduidelijkingen. Afgaande op de verklaringen van onder meer Attorney General Geoffrey Cox en Labour-leider Jeremy Corbyn, ziet het ernaar uit dat de deal het opnieuw niet haalt. In dat geval wenkt uitstel: het Britse parlement stemt daar dan normaal gezien donderdag over.

Vraagt de Britse regering uitstel, dan moeten de 27 andere lidstaten wel unaniem hun fiat geven. België is daartoe bereid, maar dan wel met voorstellen van Londen over de volgende stappen die moeten worden gezet, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. "Uitstel ja, maar we moeten toch weten waarvoor?" Reynders zet zich daarmee op de lijn van onder meer de Franse president Emmanuel Macron en de Spaanse premier Pedro Sanchez. De hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie, Michel Barnier, zei eerder ook al dat de Britten in geval van uitstel duidelijk moeten aangeven waarheen ze willen gaan, terwijl de Duitse bondskanselier Angela Merkel te kennen gaf zich niet tegen uitstel te verzetten.

Reynders besprak de situatie vanochtend met zijn Europese collega-ministers tijdens een informele vergadering in Boekarest. De stemming rond de tafel was eerder pessimistisch, vertelt hij. "Mijnheer Cox vindt blijkbaar dat er niets veranderd is, Labour vindt dat ook. Dat is geen positief signaal. Maar ik blijf optimistisch, dat is mijn karakter."

België blijft bij het standpunt dat het akkoord zoals het er nu ligt, de best mogelijke oplossing is. Ons land steunt ook de bijkomende interpretatieve verklaringen en bijlagen die May en Juncker gisterenavond laat nog overeenkwamen. Als dat niet genoeg blijkt voor de Britten, "zijn we altijd bereid om andere voorstellen te bekijken", zegt Reynders, al is ons land er ook klaar voor als het op 29 maart toch een Britse exit zonder akkoord zou worden, klinkt het.

Het Britse Lagerhuis stemt vanavond om 20 uur onze tijd.

Bron: Belga