Harde brexiteers in conservatieve partij willen akkoord opnieuw verwerpen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De fractie van harde brexiteers in de conservatieve partij van premier Theresa May roept op om het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet goed te keuren. "In het licht van onze eigen juridische analyse en die van anderen bevelen we niet aan om de regering groen licht te geven", zo verklaarde het conservatieve parlementslid Bill Cash deze middag enkele uren voor de cruciale stemming in Westminster. De harde brexiteers, verenigd in de European Research Group (ERG), publiceerden deze middag hun juridisch verdict over de toezeggingen die premier May gisterenavond in Straatsburg heeft bedongen bij Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Daarin concludeert de ERG dat de toezeggingen niet tegemoetkomen aan de "wettelijk bindende veranderingen" aan het echtscheidingsakkoord die het parlement aan de premier had gevraagd.

Bijna twee maanden nadat het Britse parlement het echtscheidingsakkoord heeft verworpen, moeten de parlementsleden in Westminster zich vanavond opnieuw uitspreken over het akkoord. De bescheiden kans op succes voor May kreeg eerder op dinsdag al een nieuw knauw na de publicatie van het advies van Attorney General Geoffrey Cox. De onafhankelijke juridische topadviseur van de regering concludeerde dat het "juridische risico" dat de Britten voor onbepaalde tijd vastgeketend blijven aan een Europese douane-unie "onveranderd" blijft.

In het parlement beklemtoonde Cox niettemin dat de Europese toezeggingen de Britse positie hebben versterkt. Zo wees hij erop dat de Europeanen de plicht op zich hebben genomen om binnen de twaalf maanden na het Britse vertrek een alternatief voor de Ierse backstop te vinden. Het juridische risico is niet verdwenen, besloot de topadviseur, maar desondanks moedigde hij de parlementsleden aan om het licht op groen te zetten. "Het parlement moet een politiek oordeel vellen", besloot hij.

De verdeelde conservatieve partij van May beschikt in het parlement niet over een meerderheid. De regering geniet gedoogsteun van de Noord-Ierse unionistische partij DUP. Partijleider Arlene Foster pleegt later op de dag nog overleg met May. Eerder al had Jeremy Corbyn, de leider van de grootste oppositiepartij Labour, laten verstaan dat zijn partij net als in januari tegen het akkoord zal stemmen.

Midden januari verwierp het parlement het akkoord uit onvrede met de backstop, de vangnetoplossing die moet verzekeren dat de brexit nooit zal leiden tot de herinvoering van grenscontroles tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland. Het einde van die open grens zou volgens waarnemers het vredesproces in Noord-Ierland kunnen ondermijnen. De backstop bepaalt dat de Britten in een Europese douane-unie blijven tot er een betere oplossing is gevonden.

bron: Belga