"Theresa May vliegt vanavond naar Straatsburg voor lastminuteoverleg"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May vliegt vanavond naar Straatsburg, waar ze met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier zal proberen een akkoord te bereiken over de brexit. Dat heeft de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney ietwat verrassend bekendgemaakt. Het kabinet van May kan die info weliswaar niet bevestigen. Morgen stemt het Britse parlement voor de tweede keer over het brexit-akkoord dat May in november met de Europese Unie sloot. Nadat de parlementsleden de tekst in januari met een overweldigende meerderheid hadden verworpen, trok May terug naar Brussel in de hoop een paar concessies in de wacht te slepen die het parlement ervan moeten kunnen overtuigen het akkoord alsnog goed te keuren. Het belangrijkste struikelblok is zoals bekend de 'backstop' voor de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek.

De gesprekken tussen Londen en Brussel leverden tot nu niets op en het ziet er - daags voor alweer een cruciale stemming - niet goed uit voor May. De Britse premier moest vanochtend nog toegeven dat de impasse compleet is. Het was dan ook verrassend dat de Ierse minister Coveney deze middag in Dublin zei dat May in de loop van de avond naar Straatsburg vliegt om te pogen alsnog een doorbraak te bereiken. "Als dat al mogelijk is", voegde Coveney er meteen aan toe. Het kabinet van May wil voorlopig niet bevestigen dat de premier nog reisplannen heeft.

In de loop van de namiddag wordt brexit-minister Stephen Barclay in het Lagerhuis verwacht om uitleg te geven bij het scenario dat deze week zal worden gevolgd.

bron: Belga