Premier Michel op bezoek bij Merkel met brexit op het menu

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel trekt morgen naar Berlijn voor een onderhoud met bondskanselier Angela Merkel. Terwijl er enkele cruciale stemmingen in Londen op de agenda staan over de brexit, zal het thema ook prominent aanwezig zijn tijdens het gesprek. In principe vertrekken de Britten op 29 maart uit de EU, maar dat is allesbehalve zeker. Deze week staan de ogen alweer gericht op Westminster, waar een aantal belangrijke stemmingen geprogrammeerd staan. Eerst stemt het Britse parlement opnieuw over het echtscheidingsverdrag dat premier Theresa May heeft gesloten met haar Europese collega's. Dat werd in januari al eens met een bijzonder grote meerderheid weggestemd.

Indien premier May daarbij opnieuw een nederlaag lijdt, dan buigt het parlement zich over een brexit zonder akkoord. Indien dat evenmin een optie blijkt, volgt later nog een stemming over uitstel. Indien die piste het haalt, dan moeten de andere EU-lidstaten daar wel unaniem mee instemmen.

Opnieuw een belangrijk momentum dus op de Europese bühne. Vandaar ook dat premier Michel van de gelegenheid gebruik maakt om met zijn Duitse collega Merkel over de situatie van gedachten te wisselen. Hij heeft eerder ook een lang telefonisch contact gehad met May en had ook een informeel onderhoud met de Franse president Emmanuel Macron. België is een van de meest getroffen landen door een brexit, vooral door een harde.

Even belangrijk als de Britse impasse voor de premier is zich te buigen over de toekomst rond Veiligheid en Defensie in Europa. "Hoe gaat die samenwerking er in de toekomst uitzien, indien het Verenigd Koninkrijk uit het Europese carcan stapt?", is een van de vragen die daarbij rijzen. Michel is voorstander van zo veel mogelijk samenwerking, ook met de Britten, net als rond migratie overigens.

Het bezoek is voor de eerste minister ook een uitgelezen kans om de volgende Europese top voor te bereiden, met daarbij ook de Europese begroting en de bijhorende cohesiefondsen die voor ons land niet onbelangrijk zijn. Binnen de huidige meerjarenbegroting (tot 2020) ontvangt ons land ongeveer 2,4 miljard euro uit de cohesiefondsen

bron: Belga