Openbaar ministerie eist voor levenslange opsluiting voor Nemmouche

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het openbaar ministerie eist voor Mehdi Nemmouche, de hoofddader van de aanslag op het Joods Museum van België, de levenslange opsluiting. Dat heeft advocaat-generaal Yves Moreau duidelijk gemaakt. "Soms moeten we toegeven dat het zwaarste misdrijf gepleegd is en dat de maatschappij duidelijk nood heeft aan bescherming. Er kunnen voor hem geen verzachtende omstandigheden aanvaard worden." "We moeten de vraag stellen of Mehdi Nemmouche verzachtende omstandigheden verdient", zei advocaat-generaal Moreau. "Want zodra er één verzachtende omstandigheid is, moet de straf lager zijn dan levenslang. Ze kan dan nog oplopen tot 35 jaar maar het verschil zal gigantisch zijn. Levenslang is de zwaarst mogelijke straf, maar soms moeten we toegeven dat het zwaarst mogelijke misdrijf gepleegd is, en dat de maatschappij nood heeft aan de grootst mogelijke bescherming."

"Verzachtende omstandigheden toepassen zou zelfs indecent zijn", ging de magistraat verder. "De feiten zijn immers uitermate ernstig. Mehdi Nemmouche heeft niet alleen eigenhandig beslist over het leven van vier mensen, hij heeft dat ook gedaan terwijl hij er ten volle van bewust was dat hij op die manier terreur zaaide. Bovendien is er zijn extreme lafheid: hij schiet mensen langs achter neer, hij doodt een oude dame met een oorlogswapen en heeft nu nog steeds niet het lef om zijn verantwoordelijkheid te nemen."

Nemmouche toont geen enkele vorm van berouw en doet zelfs op het proces alleen aan provocatie, aldus de magistraat. "Hij blijft ook een gevaar betekenen. 'Voor Allah tot de dood, geen wapenstilstand en geen verzoening', is zijn eigen uitspraak. De enige vraag die zich stelt bij zijn vrijlating, is wie zijn volgende slachtoffer zal zijn."

Dat Nemmouche een ongelukkige jeugd zou gehad hebben en dat hij door zijn pleegouders mishandeld werd, zoals zijn advocaten beweren, staat niet alleen niet vast, het kan ook niet gelden als verzachtende omstandigheid.

"Van enige spijt is bij hem ook geen sprake", zei advocaat-generaal Moreau. "Hoe kan het ook, als hij in de val is gelokt? Zelfs als hij straks toch zegt dat hij berouw heeft, zal dat geen gemeende spijtbetuiging zijn maar enkel om een lagere straf te krijgen."

bron: Belga