N-VA wil geen tien jaar wachten voor nieuwe overdrachten

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Too little, too late", zo reageert kandidaat-premier voor N-VA, Jan Jambon, op het voorstel van CD&V om vanaf 2024 een nieuwe staatsvorming door te voeren. "CD&V geeft toe dat de overdracht van bevoegdheden voor meer welvaart in Vlaanderen gezorgd heeft. Waarom dan tien jaar wachten om nieuwe welvaart te creëren?", vroeg hij zich af in De Ochtend (Radio 1). "Ons land hervormen doe je samen, niet op een Vlaams eiland", reageerde Kristof Calvo (Groen) op Twitter. Voor de N-VA moeten de mankementen aan ons staatssysteem onmiddellijk aangepakt worden in plaats van de volgende legislatuur een staatshervorming voor te bereiden, die dan pas de legislatuur daarna kan uitgevoerd worden. Dat komt neer op een periode van tien jaar.

Jambon benadrukte dat het confederalisme de onbestuurbaarheid niet zal creëren, maar oplossen. Wallonië kiest immers voor socialistische en communistische recepten, Vlaanderen voor rechtse recepten. Daarom is politieke wil aan beide kanten nodig opdat beide democratieën hun eigen recepten kunnen realiseren. Hij pleitte ook voor het herzienbaar verklaren van artikel 195 van de Grondwet, dat de procedure voor grondwetsherzieningen vastlegt. De procedure moet zo aangepast worden dat een verkozen parlement de noodzakelijke hervormingen kan doorvoeren, aldus Jan Jambon.

Ook Groen-Kamerlid Krisof Calvo ziet het voorstel van CD&V niet zitten. "Ons land hervormen doe je samen, niet op een Vlaams eiland", luidt het op Twitter. Hij vindt het confederalisme van christendemocraten en nationalisten het recept voor meer blokkering. Calvo verwijst ook naar de 'voorstellen voor meer samenwerking' die Groen maandag lanceerde, zoals een federale kieskring, de herfederalisering van een aantal bevoegdheden en één coördinerende minister van Energie en Klimaat.

bron: Belga