“Kinderrechtenverdrag universeel aanvaard maar niet universeel toegepast”

Kinderrechtenverdrag universeel aanvaard maar niet universeel toegepast

Het kinderrechtenverdrag, dat de Verenigde Naties 30 jaar geleden hebben goedgekeurd, wordt nog steeds niet overal gerespecteerd. Dat zegt directeur Geert Cappelaere van UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De kinderrechten-expert krijgt woensdag een leerstoel aan de UGent en maakt de balans op van het verdrag en de omstandigheden waarin sommige kinderen nog steeds leven. Cappelaere was de voorbije jaren getuige van de moeilijke omstandigheden waarmee sommige kinderen in conflictgebieden kampen. “Je wordt geconfronteerd met heel veel lijden van heel veel jonge kinderen”, zegt de UNICEF-directeur in een videoboodschap. Vooral in Syrië is de situatie schrijnend.

Zo stuurde UNICEF vorig jaar nog een blanco persmededeling de wereld in, met enkel een citaat van regionaal directeur Cappelaere. “Geen enkel woord kan recht doen aan de gedode kinderen, hun moeders, hun vaders en hun geliefden”, klonk het toen.

Cappelaere heeft een lange carrière in het teken van kinderrechten. Zo werd hij in de nasleep van de Dutroux-affaire voorzitter van de Koninklijke Commissie inzake het Seksuele Misbruik en de Uitbuiting van Kinderen. In 1999 ging hij werken voor UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Hij vertegenwoordigde de VN-organisatie onder meer in conflictgebieden als Sierra Leone, Jemen en Sudan.

Woensdag zal hij bij de officiële uitreiking dieper ingaan op de moeilijke bekrachtiging van het VN-Kinderrechtenverdrag. Hij zal in het kader van de Amnesty International Leerstoel ook gastcolleges aan de UGent verzorgen rond de problematiek.

De officiële uitreiking vindt woensdag om 20 uur plaats in de Gentse Vooruit.

bron: Belga