Door de wind, door de regen

door
Belga
Leestijd 3 min.

Deze namiddag trekken enkele buien snel van west naar oost over het land. De wind draait naar westelijke richtingen en wordt tijdelijk krachtig tot zeer krachtig met storm op zee. De rukwinden lopen op tot rond 100 km/u met aan de kust en in het noordwesten van het land lokaal eventueel tot 120 km/u. De maxima liggen tussen 7 graden in Hoog­ België en 12 graden in Vlaanderen. Vanavond en vannacht trekken buien vanaf de kust richting Ardennen waar die overgaan in sneeuwbuien met mogelijk gladde wegen tot gevolg. Een donderslag is niet uitgesloten. De temperaturen dalen tussen -1 graad op de Ardense hoogten en 3 of 4 graden in Vlaanderen. De wind draait tussen west en noordwest en wordt matig tot vrij krachtig, aan zee soms krachtig. Vanavond zijn aan de kust en in het noordoosten nog rukwinden mogelijk tot 80 à 90 km/u.

Morgen wordt een wisselvallige en winderige dag met enkele maartse buien die kunnen gepaard gaan met een donderslag. In de Ardennen vallen de buien soms onder de vorm van smeltende sneeuw of sneeuw. In de late namiddag wordt het vanaf het westen droger met opklaringen. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 8 graden in het westen van het land. De wind is vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot zeer krachtig aan zee uit noordwestelijke richtingen met rukwinden tot 70 km/u. Aan zee zijn rukwinden mogelijk tot rond 80 km/u.

Maandagavond en in de nacht naar dinsdag wordt het tijdelijk rustiger met brede opklaringen. In het tweede deel van de nacht neemt de bewolking toe vanaf het westen met tegen de ochtend de eerste lichte regen aan de kust. De minima liggen in het eerste deel van de nacht tussen -­2 en +4 graden. De westelijke tot noordwestelijke wind neemt in kracht. Later in de nacht draait hij naar zuidzuidwest en wordt dan matig tot vrij krachtig.

Dinsdag wordt het zwaarbewolkt en valt er aanvankelijk wat lichte regen bij tussenpozen. In de loop van de namiddag en avond gaat het bij de passage van een koufront vanaf het westen harder regenen. De maxima liggen tussen 5 à 6 graden in de Ardennen en 10 of 11 graden in het westen van het land. Het gaat opnieuw flink waaien met een vrij krachtige tot krachtige en aan zee krachtige tot zeer krachtige wind uit zuidzuidwest met rukwinden van 60 tot 80 km/u. Na de passage van de storing draait de wind naar west en neemt in het binnenland dan af naar matig tot vrij krachtig.

Woensdag wordt het uiterst wisselvallig en onstuimig met perioden van regen en felle maartse buien die kunnen gepaard gaan met onweer, stofhagel en zware windstoten. De maxima liggen tussen 3 à 4 graden in Hoog-België en 9 of 10 graden in het westen van het land. De wind waait vrij krachtig tot krachtig en aan zee krachtig tot zeer krachtig uit aanvankelijk zuidwestelijke richtingen, draaiend naar west tot noordwest. De rukwinden lopen op tussen 70 en 90 km/u, tijdens de zwaarste buien mogelijk opnieuw 100 km/u.

Donderdag is het meestal zwaarbewolkt met perioden van regen of buien. De maxima liggen tussen 5 en 9 graden bij een matige en aan zee vrij krachtige westelijke wind. Er zijn rukwinden mogelijk tussen 50 en 70 km/u.

Vrijdag begint de dag waarschijnlijk zwaarbewolkt met regen en stevige rukwinden. In de loop van de dag wordt het wisselend bewolkt met buien. De maxima liggen tussen 6 tot 11 graden. De wind waait vrij krachtig tot krachtig uit westzuidwest met rukwinden tot 70 à 80 km/u. In de loop van de namiddag zou de wind wat afnemen.

Zaterdag lijkt het zwaarbewolkt te worden met perioden van regen, lokaal mogelijk langdurige regen. De maxima liggen tussen 7 en 11 graden bij een sterke zuidwestenwind.

Zondag wordt het waarschijnlijk wisselvallig met overwegend buien en maxima van 5 tot 8 graden bij een matige zuidwestelijke wind.

bron: Belga