Antwerpen ontvangt deze week het WK voor sommeliers

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het congrescentrum Elisabeth Center aan het Antwerpse Astridplein vindt van maandag tot vrijdag het wereldkampioenschap voor sommeliers plaats. 66 deelnemers uit 63 landen zullen onderling bepalen wie de opvolger wordt van de Zweed Jon Arvid Rosengren. Antwerpen is voor het eerst gaststad van het evenement. Het WK Sommelier werd voor het eerst georganiseerd in 1969 in Brussel en bestaat in 2019 dus 50 jaar. Mede hierom kreeg opnieuw een Belgische stad de eer om het evenement te verwelkomen. Het kampioenschap vindt wel lang niet elk jaar plaats. Sinds 2004 wordt het tornooi om de drie jaar georganiseerd.

De deelnemende sommeliers zijn allen winnaars van regionale en nationale competities die de regels volgen van de organisator, de Association de la Sommellerie Internationale (ASI). De Belgische eer wordt verdedigd door Antoine Lehebel, chef sommelier van het Brusselse sterrenrestaurant Bon-Bon.

De sommeliers moeten uiteraard over een uitgebreide wijnkennis beschikken, zowel op het vlak van geur en smaak als wat betreft wijngaarden, wijnstreken, productie en de laatste trends in de sector. Daarnaast zijn ook sociale vaardigheden van belang en spreken ze best meerdere talen. Het eigenlijke kampioenschap omvat een schriftelijk examen, een blinde proeftest en een segment waar de deelnemers wijn moeten serveren aan een jury. Na een voorronde vindt woensdag de halve finale plaats en vrijdag de finale. Tussendoor houdt de ASI ook masterclasses en diners.

bron: Belga