Oezbeek in Zweden veroordeeld voor plannen van terreuraanval

Een Oezbeek is in Zweden veroordeeld tot zeven jaar cel in een terreurdossier. De man werd schuldig bevonden aan de aankoop van chemicaliën voor het maken van een bom, las online een handleiding voor het maken van een bom en was een bomaanslag in naam van Islamitische Staat aan het voorbereiden. Na zijn celstraf wordt de 46-jarige David Idrisson Zweden uitgewezen. Dat oordeelde de rechtbank van Solna, net ten noorden van Stockholm, vandaag. Twee andere mannen, een uit Oezbekistan en een uit Kirgizië, waren ook aangeklaagd voor gelijkaardige aanklachten, maar verkregen vrijspraak. Ze zijn al vrijgelaten.

Het drietal was ook aangeklaagd voor het aankopen van twee bajonetten. Bewijzen voor de aanklachten werden gevonden in chatgesprekken en informatie op computers en gsms’s die bij huiszoekingen in beslag genomen werden.

De mannen planden de aanslag in de regio rond Stockholm en in Stromsund, in het centrum van het land. Deze zaak leidde niet tot een verhoging van het terreurniveau in Zweden.

Bron: Belga