Aanslag Joods Museum - "Ik blijf erbij dat de juryleden eerlijke mensen zijn" (Courtoy)

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Ik heb steeds gezegd dat de jury bestond uit eerlijke mensen en daar blijf ik ook nu bij." Dat heeft meester Sébastien Courtoy donderdagavond gezegd nadat de jury van het Brusselse assisenhof zijn cliënt Mehdi Nemmouche schuldig had verklaard aan viervoudige moord met een terroristisch karakter. Courtoy had de vrijspraak gepleit en was duidelijk aangeslagen door het verdict. "Er zijn punten in het verdict waarmee we het grondig oneens zijn, maar het blijf een jury van eerlijke mensen", benadrukte hij meermaals.

Op de vraag of hij vreesde dat zijn cliënt veroordeeld zou worden tot een levenslange gevangenisstraf, antwoordde de advocaat niet. "Die beslissing ligt in handen van de jury", klonk het.

Net zomin zei de advocaat wat hij zou aanbrengen als verzachtende omstandigheden voor zijn cliënt, tijdens de debatten over de strafmaat aanstaande maandag. Wel gaf hij al aan dat hij naar alle waarschijnlijkheid niet in cassatie zou gaan tegen de veroordeling van zijn cliënt. "Cassatie is het wapen van de zwakken", zei meester Courtoy.

Wat de reactie van Mehdi Nemmouche was op het arrest, wilde Courtoy niet kwijt. "Dat is tussen mijn cliënt, mijzelf en de andere advocaten. Maar Mehdi Nemmouche is iemand die tegen een harde klap kan."

bron: Belga