Nieuwe attractie in Technopolis zet Tabel van Mendeljev in de kijker

Nieuwe attractie in Technopolis zet Tabel van Mendeljev in de kijker

Vlaams doe-centrum Technopolis heeft samen met negen chemiebedrijven een nieuwe opstelling geopend die de 118 elementen van de Tabel van Mendeljev in de kijker zet. De attractie werd vandaag voorgesteld, exact 150 jaar nadat de Rus Dmitri Mendeljev zijn periodiek systeem van elementen voor het eerst wereldkundig maakte. De nieuwe opstelling in Technopolis leert jongeren dat chemische elementen overal aanwezig zijn in ons dagelijks leven. Het gaat om een interactief spel waarbij twee deelnemers, samen en apart, verschillende elementen uit de tabel die in dagelijkse producten voorkomen, moeten “kapotschieten”. Zo leren ze dat veel producten of voorwerpen die we dagelijks gebruiken, boordevol chemische elementen zitten. Wie aan het eind van het spel het meeste elementen uit de tabel kon schieten, is de winnaar.

“Chemie is een verbinding aangaan en dat doen we vandaag door met negen chemiebedrijven, Technopolis en de chemiesector samen te werken aan het meer bekend maken van jongeren met chemie”, zegt Frank Beckx van essenscia Vlaanderen, dat dit jaar zijn 100ste verjaardag viert. “Ons leven zit barstensvol chemie en met heel veel van de 118 elementen op de tabel van Mendeljev komen we dagelijks in contact zonder het te beseffen.”

Het spel werd officieel ingespeeld door Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) en Frank Beckx, die elk een jongere als tegenspeler kregen. De opstelling in Technopolis vormt het startschot van “een jaar vol chemie” waarbij bezoekers van Technopolis zowel in real life als online getrakteerd worden op een mix van weetjes, explosieve experimenten en video’s rond chemie.

Meer weten: www.technopolis.be en www.essenscia.be

bron: Belga