NASA voert eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling uit op 29 maart

door
Belga
Leestijd 1 min.

NASA gaat eind deze maand voor het eerst een volledig vrouwelijke ruimtewandeling uitvoeren. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie dinsdag bekendgemaakt. De Amerikaanse astronautes Anne McClain en Christina Koch zullen de historische ruimtewandeling op 29 maart uitvoeren vanuit het internationaal ruimtestation ISS, zo deelde NASA-woordvoerster Kathryn Hambleton mee.

Vrouwen zijn in het verleden wel al vaker op stap geweest in de ruimte. Maar het wordt de eerste keer dat twee vrouwen zich samen aan een ruimtewandeling zullen wagen. Bovendien zullen McClain en Koch vanuit het Johnson Space Center in Houston (Texas) worden bijgestaan door nog een derde vrouw: Kristen Facciol.

NASA zal meer uitleg geven op een persconferentie die ongeveer een week voor de ruimtewandeling georganiseerd wordt. De opdracht van McClain en Koch kan mogelijk nog worden aangepast.

McClain is een van de drie personen die momenteel in het ISS verblijft. Later deze maand zullen zij in principe het gezelschap krijgen van nog drie andere ruimtevaarders. Op 14 maart wordt vanop de ruimtevaartbasis in Bajkonoer namelijk een Russische Sojoez gelanceerd met Christina Koch, Nick Hague en Aleksej Ovtsjinin aan boord. Op 22 maart zal McClain samen met Hague al een stapje in de ruimte zetten.

De eerste vrouw die ooit een ruimtewandeling mocht uitvoeren, was de Russische Svetlana Savitskaja, op 25 juli 1984.

bron: Belga