Salisbury ontsmet bijna jaar na vergiftiging van Sergej Skripal

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bijna een jaar na de vergiftiging van de gewezen Russische dubbelspion Sergej Skripal met novitsjok zijn de ontsmettingswerkzaamheden in de Engelse plaats Salisbury afgelopen, zo heeft de Britse regering meegedeeld. Het huis van de vroegere spion in deze stad in het zuidwesten van Engeland is de laatste van twaalf plaatsen die een minutieuze schoonmaakbeurt ondergingen.

"Het einde van de schoonmaak in Christie Miller Road, in Salisbury, is een belangrijke etappe in de terugkeer van South Wiltshire naar een normale situatie, na de laaghartige aanval met de neurotoxische stof novitsjok vorig jaar", aldus het ministerie van Milieu in een mededeling.

Skripal en zijn dochter Joelia werden op 4 maart 2018 vergiftigd. Ze lagen in coma in het ziekenhuis voordat ze herstelden.

Ongeveer 190 manschappen van het leger voerden het ontsmettingswerk met steun van gespecialiseerde ploegen uit, niet alleen in Salisbury maar ook in de naburige gemeente Amesbury, waar een moeder in juli dodelijk vergiftigd werd. Dawn Sturgess (44) dacht dat ze parfum opdeed die ze gekregen had van haar partner Charlie Rowley. Die had het flesje gevonden en opgeraapt.

Behalve het huis van de Skripals werd de zitbank ontsmet waarop vader en dochter bewusteloos werden aangetroffen, alsook restaurant Zizzi, de pub Mill, het winkelcentrum The Maltings, het huis van politieagent Nick Bailey, het huis van Charlie Rowley, een apotheek en de baptistenkerk van Amesbury.

bron: Belga