De Plus loodst Roglic naar ritzege en bijna zekere eindwinst

De Plus loodst Roglic naar ritzege en bijna zekere eindwinst

De Sloveen Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma) heeft de zesde etappe van de UAE Tour (WorldTour) gewonnen, een bergetappe met aankomst op een klim van 20 kilometer. Hij kon daarbij rekenen op zijn Belgische ploegmaat Laurens De Plus, die veel indruk maakte, en lijkt nu zeker van eindwinst. Leider Roglic begon met een voorsprong van 21 seconden op eerste achtervolger Alejandro Valverde aan de voorlaatste etappe, die getekend werd door veel mist en de ellenlange slotklim naar Jebel Jais. De vlakke aanloop begon voor Valverde niet al te best, want de wereldkampioen sloeg bij één van twee valpartijen tegen de grond en lag op een bepaald moment een minuut achter op het peloton, maar daar werd gewacht.

De vroege vlucht leek deze keer kansrijk toen Adam Hansen (Lotto Soudal) het gezelschap kreeg van Michael Albasini, Joey Rosskopf, Jan Tratnik, Marcel Sieberg, Will Clarke, Elia Viviani en Michael Morkov. Die laatste twee, ploegmaats bij Deceuninck-Quick-Step, lieten zich weer uitzakken nadat ze de punten hadden gepakt aan twee tussensprints. De voorsprong van de zes resterende vluchters liep op boven de negen minuten, waardoor Rosskopf zelfs even virtueel aan de leiding kwam.

De slotklim was om en bij de twintig kilometer lang, aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent. Rosskopf bleek voorin de beste, maar met nog vijf kilometer te gaan was zijn voorsprong op een stevig uitgedund peloton al onder de minuut gezakt. In de achtervolging stroopte een indrukwekkende Laurens De Plus opnieuw stevig de mouwen op voor zijn ploegmaat Roglic. Hij dichtte zo de laatste kloof op Rosskopf en gidste de klassementsrenners de laatste 300 meter in.

Dan Martin trok de sprint in gang, maar zag al snel Tom Dumoulin overnemen. Verrassend genoeg was het niet Valverde, maar Roglic die vanuit de achtergrond nog naar winst sprintte. Hij ging Dumoulin en David Gaudu vooraf. In de stand heeft de Sloveen nu 31 seconden marge op Valverde, die zijn eerste achtervolger blijft. Daarmee lijkt eindwinst zeker, want zaterdag wacht de vlakke slotrit van de UAE Tour door de straten van Dubai. De Plus is nu negende in de stand op 1:45.

bron: Belga