“YouTube Kids bevat filmpjes met zelfmoordadviezen”

Foto YouTube Kids

YouTube Kids, de videodienst voor kinderen, heeft per ongeluk video’s doorgelaten waar een man zelfmoordadviezen geeft. Dit was verstopt in een filmpje dat onschuldig begon. Free Hess, een mama uit Florida, trok aan de alarmbel nadat ze meermaals schokkende beelden voorgeschoteld kreeg.

Het platform zou enkel kindvriendelijke inhoud mogen toestaan. Wat eerst een onschuldig filmpje leek, veranderde in een video waar een man zegt hoe je best je polsen kan oversnijden. “Goed onthouden kinderen, zijdelings snijden als je aandacht wil, in de lengte als je resultaat wil.” De moeder rapporteerde de video, waarna YouTube de beelden pas na een week offline haalde.

Meer ongepaste inhoud 

Na die opschrikking begon Hess verder te graven in het aanbod. Wat blijkt? Nog heel wat video’s met aanstootgevende en ongepaste inhoud zijn opgedoken.”Er zijn filmpjes waar seksueel misbruik en mishandeling worden verheerlijkt. Ook mensensmokkel, wapengebruik en huiselijk geweld worden gepromoot in verschillende video’s. Zo toont een filmpje die over Minecraft zou moeten gaan, eigenlijk een dodelijke schietpartij op een school.”

Reactie YouTube

YouTube heeft inmiddels gereageerd op de bezorgdheden. “We stellen het op prijs dat mensen dergelijke ongepaste inhoud rapporteren aan ons. Wij zijn 24/7 bezig met het bekijken en inschatten van beelden die niet op het platform thuishoren.” De videodienst wil ook in de toekomst ouders de mogelijkheid bieden om handmatig de video’s te selecteren die hun kinderen mogen en kunnen bekijken.