Verkiezingen19 - Brusselse PVDA duidt drie vrouwelijke lijsttrekkers aan op vier

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse PVDA laat drie op de vier verkiezingslijsten door een vrouw trekken. Woensdag werd Brussels parlementslid Françoise De Smedt voorgesteld als lijsttrekster van de Franstalige lijst voor het Brussels Parlement. Eerder was vakbondsvrouw en ex-schoonmaakster Maria Vindevoghel al aangeduid als nummer 1 op de Kamerlijst en Nele Vandenbempt, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk, op de lijst voor het Vlaams Parlement. De Nederlandstalige lijst voor het Brussels Parlement wordt getrokken door Jan Busselen.

Na Françoise De Smet, die vorig jaar Michaël Verbauwhede opvolgde in het Brussels Parlement, volgen twee arbeiders: Brussels parlementslid en oud-MIVB-chauffeur Youssef Handichi op twee en vakbondsman bij Audi Francis Dagrin op drie.

"De meeste parlementsleden zijn van bij de start politicus en kennen de realiteit van de werknemers niet. Wij hebben onze terreinervaring", zei Françoise De Smedt bij de lijstvoorstelling. Ze verwees naar het feit dat ze gedurende 15 jaar mensen verzorgd heeft in verschillende ziekenhuizen. Ze wil van huisvesting een prioriteit maken: "Eén van de grootste problemen voor de gezinnen in het Brussels Gewest is de explosieve verhoging van de huurprijzen. PVDA wil die huurprijzen weer doen dalen met 150 euro gemiddeld. Zo geef je een groot deel van de huishoudens opnieuw koopkracht", lichtte ze één van de speerpunten in de kiescampagne toe.

"Goed gratis openbaar vervoer is sociaal en ecologisch", stelde Youssef Handichi, zelf gedurende 10 jaar chauffeur bij de MIVB. Gratis openbaar vervoer kan betaald worden door het afschaffen van de salariswagen en/of met een deel van de opbrengst van de kilometerheffing voor vrachtwagens.

Op de derde plaats staat een nieuwkomer, Francis Dragin, gedurende 38 jaar arbeider bij Audi in Vorst. Hij wil zich inzetten voor "zekere en kwaliteitsvolle jobs". "De klimaatcrisis vraagt om het isoleren van woningen en gebouwen. Wij vragen een publieke isolatie- en renovatiemaatschappij. Daarmee creëer je werkgelegenheid. Wij zullen ook mensen nodig hebben bij de MIVB, want de verhoging van het aanbod vraagt ook meer personeel."

Vanaf maart plant de PVDA een ronde door alle Brusselse gemeenten om het programma voor te stellen.

bron: Belga