Brexit-plannen van Labour-leider Corbyn krijgen een njet in het parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het amendement dat Labour-leider Jeremy Corbyn had ingediend, en waarin onder meer staat dat Groot-Brittannië een deel moet blijven van de douane-unie met de EU na de brexit, is vanavond weggestemd in het Britse Lagerhuis. Het Britse House of Commons stemt vanavond nog maar eens over een hele rist amendementen op de brexit. Dit keer draait alles rond de vraag of de regering uitstel moet vragen. Premier Theresa May had gisteren al beloofd dat te zullen doen als haar echtscheidingsakkoord met de EU tegen 12 maart niet goedgekeurd geraakt en de parlementsleden een scenario waarbij de Britten de EU op 29 maart verlaten zonder akkoord, formeel uitsluiten. Het partijoverschrijdend amendement dat Labour-parlementslid Yvette Cooper in die zin indiende, zal dus naar alle waarschijnlijkheid groen licht krijgen.

Maar oppositiepartij Labour diende nog een ander amendement in, in naam van partijleider Jeremy Corbyn. Daarin staat dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit nog altijd permanent in de douane-unie blijft met de EU, terwijl het ook zo dicht mogelijk bij de interne markt blijft staan. Het Lagerhuis heeft dat amendement verworpen met een verschil van 83 stemmen.

In principe zal Labour nu actief de optie van een tweede brexit-referendum steunen. Parlementslid Keir Starmer zei tijdens het debat voorafgaand aan de stemmingen al dat "als het amendement verworpen wordt en de eerste minister nog altijd weigert om een nauwe economische relatie te onderhandelen, Labour een amendement zou indienen of ondersteunen voor een volksstemming". De Britse bevolking zou daarbij twee opties voorgeschoteld krijgen: of het parlement keurt "een geloofwaardige vertrekdeal" goed, of het Verenigd Koninkrijk blijft in de EU.

bron: Belga