Veganistisch rolmodel eet weer vlees en fans zijn woest

Foto Instagram / @humantimothy

Tim Shieff is een waar idool voor tal van veganisten. Maar de dertigjarige freerunner en bekende YouTuber is gezwicht voor vlees na gezondheidsklachten. Zijn fans kunnen dat niet begrijpen en ook zijn eigen veganistisch bedrijf ETHCS toont hem de deur.

In een nieuwe YouTube video ‘Am I Still Vegan’ legt de freerunner uit dat hij met gezondheidsproblemen kampt door zijn veganistisch dieet. Hij had onder andere last van vermoeidheid, depressie, concentratieproblemen, stijfheid in zijn gewrichten en spijsverteringsproblemen.

“Ik kon amper nog push-ups doen zonder mezelf pijn te doen”, aldus Tim Shieff. Hij heeft tal van diëten uitgeprobeerd, waaronder het waterdieet, maar dit putte hem alleen uit. “Van kwaad naar erger”, ging het volgens hem.

Einde veganisme

Shieff wisselde een paar keer tussen vegetarische en veganistische eetgewoonten en merkte dat het voor zijn gezondheid veel uitmaakte. “Dus heb ik de keuze gemaakt om weer dierlijke producten te eten. De verbeteringen in mijn gezondheid waren voor mij het bewijs dat er iets natuurlijk is aan het consumeren van die producten. Ik luister naar mijn lichaam en dat heeft mij op een ander pad gebracht. Mijn ideeën zijn veranderd. Ik moet dat aanvaarden en er vrede mee hebben.”

Eind vorig jaar gaf hij toe dat hij soms rauwe eieren en zalm at, omdat zijn toenmalige dieet niet voldoende was voor een sportman als hem. Inmiddels zegt hij dat hij nog een stapje verder is gegaan en vlees heeft gegeten. Hierdoor kon hij meteen vertrekken bij het veganistische kledingmerk ETHCS, dat hij enkele jaren geleden mee oprichtte.

Reacties 

“Zijn beslissing om niet langer veganistisch te leven, heeft ons zeer geschokt”, klinkt het bij het bedrijf. “Voor een lange tijd was Tim een voorbeeld voor het veganisme, een goede vriend die ons allemaal inspireerde. Maar de aanpassing in zijn levensstijl was iets waar niemand van ons achter kon staan. Het zou niet ‘ethisch’ zijn om hem te laten blijven als hij beslist om weer vlees te eten.”

De reacties van zijn fans zijn wat minder begripvol. Ze voelen zich bedrogen door hun grote voorbeeld en noemen hem onder andere zwak en hypocriet. Hij zou door zijn actie de veganistische beweging in een slecht daglicht zetten.

Bekijk hier het voledige filmpje.